onsdag, september 26, 2007

Topp ti (av en million) ting som irriterer meg for tiden. (2 til 10 kommer senere)

1. Alle aktører i Jaywalkers vs. P3, med unntak av The Jaywalkers.

Jeg har ikke noe imot Jaywalkers. Faktisk synes jeg at de er en riktig så talentfull DJ-trio, og leverandører av en noen ganger underholdene blogg. Men: Hvorfor later hele den norske medieverden som at kritikk mot Håkon Moslet og de resterende høye herrer i P3 er en nyoppfinnelse av kruttet? Vi har da sannelig forsøkt å fjerne Moslet i mange, mange år nå, uten å lykkes – Et blogginnlegg (eller ti) vil ikke gjøre en dritt mer enn å føde en ny kortfattet, og intetsigende, debatt. Ærlig talt; P3 har kontinuerlig mistet lyttere, de har hatt flerfoldige skandaler, avsluttet sitt, kanskje, mest populære program (Et Norge i Krig), blitt slaktet av en lang rekke anerkjente musikere og mistet alle lytterattraksjonene sine. Som om ikke alt dette var nok har de ansatt udugelige idioter som Pia Skevik og Mina Hadijan, og ledelsen, vel mer konkret Mr. Moslet, har utalt at P3 ikke skal være en alternativ ungdomskanal, men en kanal på linje med andre kommersielle aktører. Om det var sistnevntes skandaløse utspill som gjorde at det rant over for oss vanlige skattebetalere eller den generelle innkompetansen skal ikke jeg synse så mye over. Faktumet er uansett at Moslet sitter urokkelig på sjefsstolen mer enn to år etter den fantastiske kampanjen MMH (Make Moslet History). Det er enten ett tegn på en meget sterk overlevelsesvilje eller at ingen i Marienlyst egentlig bryr seg så veldig mye om hvem som styrer med hva i institusjonen P3. Hva, trodde dere at Førde skulle hjelpe dere? Førde er død… Så hvorfor gjøre dette til en forsidesak? Hvorfor behandler dere det som en nyhet? Aftenposten, VG og Dagbladet, jeg snakker til dere! Hadde dere hatt et ønske om å se forandringer i P3 kunne dere har bidratt til et skifte for lenge siden, men da dere er, A. Bransjehorer og B. Inkompetente møkkamennesker, vil det aldri skje en dritt i denne saken.

Noen tolker kanskje dette som en kritikk mot Jaywalkers, men det er det da altså overhodet ikke. For det første synes jeg det er storartet å se at folk faktisk orker å protestere mot Moslets tyranni og for det andre er flott at noen i bransjen står opp mot andre i bransjen. (Legg merke til at jeg denne gangen styrte unna favorittutrykket mitt bransjehore.) Jeg bare sier at det ikke er noe poeng i å late som at det kommer til å skje noe forbedring på grunn av dette.

Men også i selve kritikken er det en del ting jeg reagerer på. Det første er at folk diskuterer hva slags musikk som spilles på P3s ”lister”. La oss gjøre en ting helt klart: Det er nå mange år siden P3 hadde noe i nærheten av noe som kan kalles en liste, en post-it-lapp med ti navn er ingen liste, det er en fuckings post-it-lapp. Jeg ber derfor at vi viser respekt til uttrykket Christer Falck oppfant og heretter referer til musikken som spilles på dagtid på vår kjære ungdomskanal som ”Moslets post-it-lapp”. Takk.

Det andre er frykten for at økt hiphopfokus utelukkende vil være en flørt med såkalt bevist-neosoul-backpacker-rapper. Du vet, trygg svart musikk som hvite mennesker som ikke liker svart musikk liker, eller undergrunnsmusikk for overklassemennesker om du vil. Jeg er for så vidt enig i at dette til en viss grad kan være en rettmessig frykt, men hva er det som egentlig tyder på dette. Enda mer, hva er det som egentlig garanterer det? (Slik som enkelte gir uttrykk for.) Jeg kan ALDRI huske å ha hørt Talib Kweli, The Roots, Common, Mos Def eller Madlib på P3 på dagtid. ALDRI. (I sannhetens navn kan jeg heller ikke huske sist gang jeg hørte på P3, menmen…) Ikke selger de noe særlig med skiver i Norge heller… Og selv om Common og The Game nærmest selger like mange album i dagens USA (ok, jeg tar kanskje litt i nå…) så har The Game et langt større publikumspotensialet i Norge enn det Chicagos fineste har. Dessverre er det sånn i dagens Norge at når det kommer til hiphop har vi like ræva musikksmak som resten av verden. (Jævlig bra jobba MTV, The Voice og NRJ.) Jeg vet at det er veldig hipt å hate på god musikk for tiden, men frem til det er noe grunnlag i backpacker-frykten deres kan det kanskje være en like god ide å være helt stille. Ta to steg bort fra hipsterpenisen, innrøm at all den Young Jeezyen og Willie Joe-dritten begynner å bli litt teit, kjøp siste skiva til Kweli, hør på litt tekster, skam dere, og ikke minst hold kjeft en god stund fremover…

Når det kommer til P3? Vel, P3 har vel omtrent spilt like mye fra Are & Odins tulleskive som de har spilte svart musikk til sammen de siste to åra. Det er faktisk så hinsides all logikk at jeg ikke ser poenget med å prøve å komme noen vei med utdypende kritikk…

Radio Talefeil stand up.

(Og, ja, Luke drepte Moslet i debatten på P2...)