onsdag, januar 07, 2009

Massakren i Gaza.
Massakren i Gaza har vart en stund nå, og jeg føler egentlig ikke for å skrive noe særlig om grusomhetene. Jeg blir vel, som så mange andre, bare matt over det hele. Ikke av det faktum at Israel er en fascistisk røverstat, for det er mange stater som er fascistiske røverstater, men av det faktum at det faktisk er et betydelig antall gærninger, i Norge som i resten av verden, som åpenlyst støtter det groteske folkemordet som de siste dagene har funnet sted i Midtøsten.
Det er uansett, heldigvis, et betydelig antall andre oppegående mennesker som dekker denne konfliktens grusomheter. For å holde deg oppdatert på krigen kan du besøke www.palestina.no

Siden jeg er for matt til å skrive noe lengre materiale om Israels overgrep på den palestinske befolkningen, har jeg laget en liten liste over poenger som er vel verdt å merke seg i det virvaret av sannheter, løgner og propaganda som preger debatten om krigen i Palestina.

• Det var Israel, og ikke Hamas, som brøt våpenhvilen. Etter fire måneders våpenhvile drepte Israel den 5.november 6 palestinere.
• Den Israelske okkupasjonen av Gaza-stripen sluttet aldri. Etter at Israel trakk ut sine siste settlere i 2005 har Gaza-stripen fungert som verdens største fengsel med sine 1,5 millioner innbyggere. Israel kontrollerer grenser, luftområde og vann. Det har vært en total blokade av mat, drivstoff og legemidler som har skapt en humanitær katastrofe.
• Egypt må bære en stor del av ansvaret for situasjonen på Gaza-stripen. Det er tragisk at den økonomiske støtten fra USA og frykten for en demokratisk oppslutning over Muslimbrødrene skal veie høyere enn et normalt menneskesyn.
• Både et samlet norsk akademisk miljø og, så å si, alle humanitære organisasjoner har fordømt Israels gjentatte overgrep. Jeg personlig stoler mer på Røde Kors og Dag Tuastad enn jeg gjør på Siv Jensen og enkelte sektledere fra Sørlandet. Vanvittig nok er det ikke alle nordmenn som deler dette synet.
• Til nå har over 600 palestinere blitt drept og over 3000 har blitt skadet. Et betydelig antall av disse er barn og kvinner. Ambulanser har blitt beskutt, universitetet og tre skoler har blitt bombet. Den siste skolen som ble bombet var en skole i regi av FN. 40 mennesker ble drept. Israel skylder på Hamas. Er det virkelig noen som har tiltro til en forklaring om at Hamas opererer fra en FN-skole?

Det er ikke mye Norge kan gjøre. Vi er et lite land, men det er ingen unnskyldning til å la være å engasjere seg. I morgen er det fakkeltog fra kl. 19.00 på Youngstorget. Røde Kors, Amnesty International Norge, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Flyktningehjelpen, Redd Barna, CARE, Norges Idrettsforbund, Norges Fotballforbund, LO, Akademikerne, Unio, Utdanningsforbundet, YS, Norges Kristne Råd, Kirkens Bymisjon, Den norske helsingforskomité og Stiftelsen Menneskerettighetshuset er bare noen av organisasjonene som har sluttet seg til. Jeg håper, unnskyld, jeg forventer å se deg der.